Újabb mozgalmas napon vannak túl a vízimentők. A szombat délután hirtelen érkezett, 100 km/órás széllökésekkel tarkított vihar következtében rengeteg segélykérő riasztás érkezett, mely sok feladatot adott a vízimentőknek, köztük sajnos szomorúan véget érőket is. 

vmszfoto1-cmagandrea-1_646x0-is.jpgDélelőtt a Balatonberényben szolgálatot teljesítő vízimentő jelezte, hogy a naturista strand közelében, a parttól körülbelül 500 méterre egy vitorlázó repülőgép zuhant a vízbe. A Keszthelyi Vizimentő Egyesület vonyarcvashegyi mentőhajója azonnal elindult, valamint a strand vízimentője is mentőkatamaránnal igyekezett a helyszínre. A vízimentők jelentése szerint a repülőn ketten utaztak, s mindketten sértetlenül másztak ki a repülőből. A vízbekerülés körülményeiről a hatóságok a későbbiekben adnak felvilágosítást.

A délutáni vihar közeledtével a Balatoni Vízirendészet kérésére a VMSZ hajói bekapcsolódtak a prevencióba, hogy a tóban tartózkodókat a partra tereljék. A hajósok beszámolója szerint sokan újra figyelmen kívül hagyták ezeket a figyelmeztetéseket, így aztán a vihar kezdetével rengeteg segélykérő hívás érkezett. 

Volt olyan vitorlás is, melynek fedélzetéről négy kisgyereket kellett a partra szállítani rosszullét miatt, de más hajókról is jöttek hasonló riasztások. Több hajó elsüllyedt a tavon, melyeket folyamatosan mentenek a szakemberek. 

A nap folyamán számos szörfös és kite-os is a vízimentők segítségére szorult, amikor kiderült, hogy rosszul mérték fel tudásukat, képességeiket, így a viharos szélben már nem tudták irányítani eszközeiket. A parttól távoli nyílt vízről úszókat is kellett menteni, akik szintén azt gondolták, hogy legyőzik az elemeket.

vihar_elott.jpgA vihar előtt Balatonfüreden, a Füred Camping előtti vízterületre hívták a vízimentőket egy vízibicikliről vízbe esett és elmerült ember felkutatására. A Rupert sürgősségi mentőhajó és még egy mentőhajó azonnal keresésére indult. Nagy erőkkel folyt a kutatás, ám idővel fel kellett függeszteni, ugyanis nem sokkal a vihar előtt egy újabb eltűnt emberről kapott jelzést a VMSZ Zánkai Központja. Ugyancsak Balatonfüreden, a kikötő közelében egy vitorlásról került valaki a vízbe, aki ugyancsak elmerült. A vihar kezdetéig próbálták a vízimentők kutatócsoportjának tagjai megtalálni, sajnos sikertelenül. 

A Meteorológiai Szolgálat a VMSZ Zánkai Központját arról tájékoztatta, hogy 22 óra körül éri el a Balatont egy újabb, a kora estinél erősebb széllel és intenzívebb meteorológiai tevékenységgel párosuló viharzóna! Munkatársaink arról tájékoztattak, hogy a hétvégére való tekintettel jelenleg nagyon sokan vannak vitorlással a tavon!

A segélykérő riasztások, mentések összesítése jelenleg is folyik, pontos számadatokkal a VMSZ a nap végén szolgál.

A bejegyzés trackback címe:

https://vizimentok.blog.hu/api/trackback/id/tr177656220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása