A technika és a hajótervezés, gyártás fejlődése mindig a határok feszegetésére késztette az elhivatott vitorlázókat, a rekordok megdöntése mindig is komoly motivációt jelentett. Nem csak külföldön, de itthon, a mi kis tavunkon is. Elég csak a Balaton kerülő szóló versenyekre gondolni, milyen teljesítményt is követel ez a vitorlázóktól. Számunkra fontos hogy segítsük ezeket a kivételes tudású vitorlázókat céljaik elérésében és a háttérből vigyázzunk rájuk, biztosítsuk őket.

12239886_10153332499822711_8357344701735241960_n.jpg

Nem volt hát most sem kérdés hogy segítünk, amikor a hazai egytestű hajókkal művelt teljesítményorientált vitorlázás egyik éllovasa, Varga Lajos, megkeresett bennünket azzal, hogy új Flaar26-os hajójával megkísérelné a Keszthely-Kenese időrekord megdöntését.12239541_10153332500352711_636328112983216690_n.jpg

Ahogy formálódott az időpont és az alkalmas szélviszonyok, egyre világosabbá vált az is hogy nem lesz veszélytelen a vállalkozás. A megfelelő szél ugyanis éjszaka látszott megérkezni. Irányát tekintve pedig Délnyugat felől vártuk, úgyhogy Keszthelyről indult a vállalkozás. Délelőtt átvontattuk a hajót Keszthelyre, kikötöttünk a Libásban, majd a teljes legénységgel együtt vártuk, hogy megérkezzen a szél délnyugat felől. És csak vártuk, csak vártuk, majd végül a rekord döntési kísérlet kezdetét jelző pecsét 19.49-kor került a papírra a keszthelyi vasútállomáson.

Lajos megkeresése után előzetesen átgondoltuk mit és hogyan is kell tennünk, hogy a rekorddöntésre vállalkozó csapatot biztonságban tudhassuk. Novemberre bizony már mi is jórészt téliesítettünk mentőhajóinkat, de a Rupert még szolgálatra készen várt a vízen. Nem csak ez volt az ok, hanem az előrejelzések szerint várható 40-70 km/h közötti szél, a hullámzás és az éjszakai körülmények is mind azt indokolták, hogy a Ruperttel kísérjük végig a csapatot.

12246717_10153332500227711_1819716979304695650_n.jpg

Egy ilyen nem veszélytelen vállalkozás során számos dologra kell figyelni egy kísérő mentőhajónak. Biztonságos távolságból, leginkább szél alatt kísérni a hajót, úgy hogy bármikor cselekedni tudjunk, ha mentésre van szükség.

Legnagyobb kihívást éjszaka erős hullámzásban a vízbe esett ember megtalálása jelenti. Fontos tanulság volt számunkra is, hogy kimondjuk, kötelezővé kell tenni éjszakai vitorlázás esetén a ruházatra vagy mentőmellényre rakható vízzel való érintkezéstől beinduló villogó jelzőfényt, melynagymértékben megnöveli annak az esélyét, hogy megtaláljuk a vízbe esett személyt. Mentőhajón lévő reflektor ide vagy oda, nagy hullámzás esetén egy ilyen „kütyü” aranyat ér. És tényleg csak egy pár száz forintos dologról beszélünk.

Igyekeztünk folyamatosan a hajó közelében maradni nem messzebb kerülve 3-4 hajónyi távolságnál. Erős szélben, ekkora hullámokban, folyamatos és intenzív munkát igényelt tőlünk a pozíció megtartása. A hajó nagy oldalfelülete miatt erős toló hatást kapunk, és a hullámok is folyamatosan a vitorlás hajó felé sodornak minket, ha nem figyelünk oda.

12249648_10153332500832711_2841071583968195451_n.jpgA folyamatos kormányzás és a víz, a csapat figyelése mellett, bár nem számítottunk hatalmas forgalomra így november vége felé a Balatonon, radarral is pásztáztuk a vizet, hisz horgászcsónak mindig akad. Láttunk is párat, no meg meglepetésünkre, pont a tihanyi csőben egy uszállyal futottunk össze. A radarképen láttuk, hogy valami nagyobb járművel állunk szemben, így előresiettünk, feltérképeztük a pozíciót, megvilágítottuk, ezzel is segítve a vitorlázó legénység haladását. Elképesztő sebességgel haladt a vitorlás hajó, nem volt túl sok idő felkészülni az uszály felbukkanására, de igencsak jól jött, hogy előre tudtuk pár perccel mire is számíthatunk, és tudtuk a csapatot is figyelmeztetni.

Volt borulás és veszélyhelyzet is, nem egyszer, de a Flaar26RR hajó köszönhetően a dönthető tőkesúlynak és a DSS rendszernek hamar visszaállt, kivételes sebességgel és stabilizáltan szelte a viharos habokat, így nem volt szükség részünkről beavatkozásra.

12289495_10153332500842711_6692329137436269667_n.jpg

23.38-kor került a végét jelző pecsét a papírra a kenesei vasútállomáson, majd ebből az időből került még jóváírásra a szabály szerinti 30 perc. Nettó 3 óra 19 perc alatt vágtatott végig a csapat a Balatonon, 22 perccel megdöntve az eddigi egytestű hajóval felállított időrekordot. Mi pedig árnyékként követtük őket, és vigyáztunk a biztonságukra. Emberfeletti teljesítmény, mely nekünk is erőt próbáló volt. Mindig nagy élmény ilyen dolgoknak részese lenni.

12274714_10153332499047711_6296620780848038831_n.jpg

Köszönjük a Rupert legénységének, Szedlák-Kun Péternek, Soós Istvánnak és Fessler Gábornak a helytállást, és gratulálunk az új rekordot beállított csapatnak: Varga Lajosnak, Rauschenberger Miklósnak, Pécsváradi Ákosnak és Scharf Máténak!

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara 2015. szeptember 10-12-én megrendezett II. Szakdolgozói Tudományos Kongresszusán a VMSZ elnöke, Bagyó Sándor is előadott. Prezentációját a közönség az elismerésen túl a legjobb előadói díjjal is jutalmazta.new_doc_3_11.jpg

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara immáron második alkalommal rendezte meg Szakdolgozói Tudományos Kongresszusát. Az első rendezvényre a tavalyi évben, a Kamara fennállásának 10. évfordulója alkalmából, hagyományteremtés céljából került sor. A helyszín akkor is és idén is a siófoki Hotel Azúr volt, ahol a magas színvonalú tudományos program mellett számos kulturális program is bemutatásra került.

A háromnapos rendezvényre az ország minden tájáról érkeztek résztvevők, előadók és kiállítók. A közel 800 szakdolgozó 19 szekcióban hallgathatta az előadásokat. A VMSZ nemcsak a rendezvény szakmai támogatójaként volt jelen az eseményen, hanem előadást is tartott. Bagyó Sándor elnök, a Mentés szárazon és vízen szekcióban prezentálhatta előadását, melyet a közönség a szakmai elismerésen túl a legjobb előadói díjjal is jutalmazott.new_doc_5_1.jpg

Szeptember 4-5-6-án immáron 20. alkalommal került megrendezésre a Balatoni Hajókiállítás, melynek a Kenese Marina Port adott otthont. A VMSZ mindhárom napon a kiállítás vendége volt, sőt, 5-én, szombaton a Roadshow-nkat is magunkkal vittük, ezzel a helyszínnel és rendezvénnyel zárva az utazó bemutatósorozatot.

11960162_609563512520165_2921218054393135383_n.jpgBalatonkenesén, a Balatoni Hajókiállításon köszönt el az idei Vízimentő Roadshow. A főként az utolsó nyári hónapban rendezett, ám szeptemberre is átnyúló eseményt eredetileg állomásosra terveztük, ám az időjárás augusztus 20-a után közbeszólt, s így végül 16 balatoni strandon mutatkoztunk be. Helyszínenként többszáz érdeklődő találkozott velünk, ismerkedett munkánkkal, eszközeinkkel, és gyakorolta velünk a laikus újraélesztést. Köszönjük a sok elismerést, biztatást, és hogy bebizonyíthattuk: a Ti kezetek is életet menthet!

Készüljetek! Jövőre biztos, hogy folytatása következik!:)

A 2015 szeptember 4-6. között Balatonkenesén megrendezett 20. Balatoni Hajókiállításra az Index videoblogja is ellátogatott. Az Indavideo stábja a legekre is kíváncsi volt: így a nemcsak a 42 lábas elektromos luxus yacht és egy házméretű katamarán, de a vízimentők 500 lóerős mentőhajója, a RUPERT is bemutatkozhatott. Sőt, mi több, megmutatta azt is, mire képesek a motorjai.

Tovább a videohoz.

nevtelen2.jpg

 264picture_pic.jpgStrandolók értesítették a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vízimentőjét tegnap délután fél kettő körül azzal, hogy egy idős férfit hoznak a partra, aki a vízben összeesett. A 83 éves, holland állampolgárságú férfi életjeleket nem mutatott, így a vízimentő riasztotta a strandon szolgáló mentőtisztet, s a Club Aliga egyik munkatársával közösen azonnal megkezdte az újraélesztést. Mire a mentőtiszt a helyszínre ért, addigra a férfi légzése visszatért, s keringését is sikerült újra indítani.

Az időközben riasztott mentők átvették az ellátást, majd az idős férfit stabil állapotban vitték kórházba. 

A VMSZ Zánkai Központja a helyszínre Balatonkeneséről indított egy mentőhajót, valamint tihanyi állomáshelyéről a Rupert Sürgősségi Mentőhajó is helyszínre ment. 

Tar Mihály, szóvivő

Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

vmszfoto1-cmagandrea-1_646x0-is.jpgAugusztus 13-án a Club Hotel Badacsony strandján dolgozó strandi mentőnk, Korok Petra Zánka Központnak jelezte, hogy egy gazdátlan horgászcsónak sodródott be Badacsonytomaj irányából a strandjára, benne szétpakolt horgászfelszereléssel, etetőanyaggal, tehát horgászatra teljesen előkészítve. A Vízirendészetet tájékoztattuk a tapasztaltakról. Ők a csónak átvizsgálására egy hajót küldtek a helyszínre, mi pedig az Ábrahám Lomac mentőhajónkat értesítettük, hogy nézze át a kérdéses vízfelszínt a biztonság kedvéért.

Mindeközben a környező strandokon található webkamerák képeit visszanézve egyértelműen látszott, hogy a szomszédos, badacsonytomaji strandon valaki egy hasonló csónakot tol be a vízbe. A strandon dolgozó vízimentő azonnal elkezdte keresni a csónak tulajdonosát. Mire a vízirendőrök a Club Hotel Badacsony strandján a csónak átvizsgálásával végeztek, az elkóborolt csónak tulajdonosa is előkerült Badacsonytomaj partján, szerencsére épen és egészségesen.

Ez az eset is azt bizonyítja, hogy a VMSZ kiterjedt balatoni, több mint 60 strandot átfogó hálózatának, valamint mentésirányítási központunknak és kommunikációs rendszerünknek köszönhetően szervezetten és összehangoltan tudunk szükség szerint beavatkozni. A Balatoni Vízirendészeti Kapitánysággal kiváló az együttműködés és munkakapcsolat, ami az ilyen és ehhez hasonló esetek szakszerű és gyors megoldásához nélkülözhetetlen. Ebben az esetben is köszönjük segítségüket!

Augusztus eleje óta tizenkét Balaton-parti strandot látogatott meg és többezer fürdőzőt ért el a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának roadshow-ja. A prevenciós céllal indított kampányunk azonban még nem ért véget, hiszen szeptember elejéig még további nyolc tó körüli helyszínre látogat el.

csg_9308.jpg

Ha a fürdőzők felelősségteljesebben viselkednek, figyelmesebbek és betartják a fürdőzési szabályokat, akkor a július végi viharos időjárásban nem történik annyi riasztás, baleset – véli a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata. A történtek után úgy döntöttünk, hogy minden lehetséges módon megpróbáljuk elérni az embereket azért, hogy felhívjuk a figyelmet a vizek veszélyeire, valamint a vízenlét és a fürdőzés szabályaira. Így indítottuk útjára a Vízimentő Roadshow-t.

A prevenciós sorozat „A kezed életet menthet!” címet viselő életmentési oktatása eddig minden helyszínen hatalmas sikerrel zajlott. A forró időjárás ellenére volt olyan strand, ahol egyszerre 60-80 ember volt kíváncsi az ambu babákon végzett professzionális bemutatónkra, melyek után az érdeklődők elsajátíthatták a laikus újraélesztés helyes kéztartását és technikáját. A mellkaskompressziót nemcsak a felnőttek próbálták ki: sok család, óvodás, kisiskolás gyakorolta vízimentőinkkel együtt az újraélesztést.
A fürdőzők információkat hallhattak a vízimentő munkáról, megismerkedtek a legfontosabb mentőeszközeinkkel, sőt szemtanúi voltak vízből mentési bemutatónak is. A Roadshow-n folyamatos kérdések és válaszok követték egymást. Voltak, akik a stabil oldalfektetést is megtanulták és további elsősegélynyújtási kérdésekben is kikérték a vízimentőink véleményét: ezek mind-mind azt bizonyították Szakszolgálatunk számára, hogy az általunk átadott ismeret és tapasztalat értékes.
A felelősségteljes témán túl persze a játék is szerepet kapott: a felnőtteken kívül a gyerekek is kipróbálhatták ügyességüket és szellemi rátermettségüket a totóban, a kirakóban, a színezésben. A legügyesebbeket főszponzorunk, a MOL jóvoltából ajándékokkal jutalmaztuk.

csg_9274.jpg

A Vízimentő Roadshow azonban még nem ért véget. A továbbiakban a következő strandok felé veszi az irányt, hogy minél többen hallják, megfogadják és átadják a legfontosabb vízbiztonsági szabályokat:

augusztus 15., 10:00-14:00 - Keszthely
augusztus 17., 10:00-14:00 - Ábrahámhegy
augusztus 18., 10:00-14:00 - Balatonakali
augusztus 24., 10:00-14:00 - Révfülöp
augusztus 25., 10:00-14:00 - Zánka
augusztus 28., 10:00-17:00 - Alsóörs, Zorall Sörolimpia
szeptember 5., 10:00-17:00 - Balatonkenese, Balatoni Hajókiállítás

A Vízimentő Roadshow állomásainak listája a VMSZ weboldalán folyamatosan elérhető:

A változtatás jogát fenntartjuk.

A VMSZ a közelmúltban került kapcsolatba a Spiller Trade Kft-vel és ügyvezetőjével Pehely Balázzsal egy olyan eszköz kapcsán, melyet bár egyik kollégánk sem szeretne működés közben látni, mégis megnyugtatónak tartjuk, hogy a közelünkben van.

img_1007.JPGA partneri kapcsolatunk alapját a Fire Stryker tűzvédelmi eszköz jelenti, mely mostantól mentőhajóink egyik legfontosabb tartozéka. A berendezés a hagyományos porral oltó készülékekhez képest rendkívül sok előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Hajóink védelmén túl kiválóan alkalmas szerverszobák, elektromos berendezések, gépjárművek, tehergépkocsik, autóbuszok tűzvédelmére, hiszen használatakor nem keletkezik szennyeződés. Tökéletes megoldást jelent kezdeti A, B és C tüzek, valamint háztartási tüzek oltására, továbbá 100 000 V-ig elektromos tűz esetében is használható.
A két változatban létező - 275 és 550 g súlyú - kisméretű eszköz ott is elfér, ahol egy 6 vagy egy 9 kilogrammos palack elhelyezése esztétikai szempontból nem lehetséges vagy nem praktikus. Működési idejük 50 illetve 100 másodperc. Az eszköz mellett 15 évre biztonságban érezhetjük magunkat, időszakos ellenőrzésre nincs szükség. A Fire Stryker különleges előnye, hogy bármilyen láng, vagy 350 C fokos hő hatására önállóan is működésbe lép, így egy esetlegesen keletkező tűz oltását már akkor megkezdheti az eszköz, mikor azt még nem is érzékeljük, megelőzve ezzel egy nagyobb káreseményt.
A tűzvédelmi eszköz rendelkezik az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kiadott Tűzvédelmi Megfelelőségi tanúsítvánnyal NATO számmal, nemzetközi CE jelzéssel, és minden olyan dokumentummal mely megfelel az Európai Unión belüli forgalmazáshoz.

Mivel mentőhajóink - különösen a Rupert - óriási értéket képviselnek, ezért nagy örömmel fogadtuk Pehely Balázs felajánlását, miszerint a VMSZ működését azzal támogatja a cég, hogy ingyenesen bocsátja rendelkezésünkre a tűzvédelmi eszközöket. A felajánlásért ezúton szeretnénk köszönetet mondani a Spiller Trade Kft-nek.

A VMSZ-en kívül még sok neves nagyvállalat - többek között a Magyar Mentőmotor Alapítvány - mindennapjait teszi biztonságossá a Fire Stryker.Tovább a Fire Stryker hivatalos weboldalára.

Kollégáink ma Zánkán, az Erzsébet-táborban megrendezett Közlekedésbiztonsági napon a vízi biztonságról tartottak bemutatót a 8-14 éves táborlakóknak.

img_0986.jpg
A gyerekek előadást hallhattak a vizek veszélyeiről, a vízibalesetekről, azok elkerüléséről. Kipróbálhatták a laikus újraélesztést, így kis időre ők is vízimentőkké válhattak. Sok információval távoztak, melyeket reméljük megfogadnak, betartanak és másoknak is átadnak.

Címkék: újraélesztés vízi roadshow bizonság

Major Balázs, a Karma Production - Project&Event Management ügyvezetője a VMSZ részére 20 jegyet ajánlott fel, hogy kollégáink is kipróbálhassák Siófok egyedülálló nyári látványosságát, a Siófok Óriáskereket. 

dsc_0242.JPG

Lengyel Norbert, a strandi mentési csoport vezetője a legjobb vízimentőket jutalmazta a nem mindennapi élménnyel.
Ezúton is szeretnénk megköszönni a felajánlást!

A mentők közötti együttműködésnek köszönheti az életét egy szlovák nő

Egy 30 év körüli szlovák nőt hoztak ki a fürdőzők a Balatonból és kezdték meg a laikus újraélesztést Zamárdiban 13 óra körül. A Zamárdi Vízimentő Egyesület ügyeletes orvosa vette át az újraélesztést. Közben Tihanyból riasztotta az OMSZ a Rupert Sürgősségi mentőhajót.

dsc_0639.JPG

Mire a Rupert a helyszínre ért, addigra a nő keringése helyreállt, vérnyomása normális értéket mutatott és volt légzése - mondta Pápai György ügyeletes mentőorvos. Hozzátette, hogy a nő vízben lebegő testét fürdőzők találták meg, s ők vitték ki a partra, majd ők kezdték meg az újraélesztését. Közben értesítették a zamárdi vízimentők az ügyeletes orvosát, aki átvette az újraélesztést. Pápai György pontosan nem tudta megmondani, hogy a nő mennyit lehetett a vízben. A nő férje mondta az ügyeletes orvosnak, hogy szerinte kb 10 perccel a megtalálása előtt ment a vízbe, így valószínű, hogy csak pár percet lehetett víz alatt.

A reanimációt követően Rupert sürgősségi mentőhajón szolgáló mentőtiszt és mentő ápoló segítségével a nőt a szállításhoz szükséges műszerekkel ellátták, szállítható állapotba hozták.  Közben a helyszínre érkezett az Országos Mentőszolgálat legközelebbi mentőautója, melynek személyzetét és felszereltségét a vízimentők segítették ki.

A mentőautó a mentőhajó felszerelésével, valamint a Ruperten szolgáló mentőtiszt és mentőápolóval kiegészülve a nőt kórházba szállította.

Tar Mihály, szóvivő

Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

A 15 éves Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület 2015 nyarán egy VMSZ Roadshow keretében szeretne bemutatkozni a közönségnek, megismertetni velük a vízimentők munkáját, és felhívni a figyelmet a vízben és a vízparton tartózkodás veszélyeire és az ilyen környezetben helyes magatartási szabályokra.

vmsz_0731_13.jpg

A július utolsó előtt hétvégéjén történt vonyarcvashegyi villámcsapás és a viharos széllel érkező zivatar közben történt számos mentési eset tükrében fontosnak tartjuk, hogy személyesen is felhívjuk az emberek figyelmét a vizek veszélyeire, valamint a vízenlét és a fürdőzés szabályaira, ezért a szezon hátralévő részében Vízimentő Roadshow-nkal járjuk körbe a Balaton nagyobb strandjait.

A Roadshow keretén belül, „A kezed életet menthet!” hívószó alatt zajló életmentési oktatásunk során az érdeklődők elsajátíthatják a laikus újraélesztést. Bemutatjuk és játékba hozzuk vízimentő eszközeinket is: ügyességi és szellemi próbatételeink minden korosztályhoz szólnak, a legrátermettebbeket pedig kiemelt támogatónknak, a MOL-nak köszönhetően ajándékokkal jutalmazzuk.

A Roadshow állomásai a következő strandok lesznek:
Augusztus 3., 10:00-17:00 óra - Csopak
Augusztus 4., 11:30-18:00 óra - Szigliget
Augusztus 5., 10:00-17:00 óra - Balatonfüred, Kisfaludy-strand
Augusztus 6., 10:00-13:00 óra - Gyenesdiás
Augusztus 6., 14:00-17:00 óra - Vonyarcvashegy
Augusztus 7., 09:30-13:00 óra - Fonyód, Sándortelepi strand
Augusztus 7., 13:30-17:00 óra - Balatonboglár, Platán strand (szabadstrand)
Augusztus 8., 11:00-16:00 óra - Balatonföldvár, Keleti strand ("Vészbontó" rendezvény)
Augusztus 11., 09:00-13:00 óra - Badacsony
Augusztus 11., 14:00-17:00 óra - Balatongyörök
Augusztus 12., 10:00-17:00 óra - Balatonkenese, Bercsényi-strand
Augusztus 13., 11:30-18:00 óra - Balatonlelle, szabadstrand


A fentieken kívül további közel 10 helyszínen is feltűnik majd a VMSZ-Roadshow, a pontos állomásokról augusztus 10-ét követően adunk részletes tájékoztatást.
A változtatás jogát fenntartjuk.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a vezetőség döntése alapján nyilvánosságra hozza a prevenció hatékonyságának növelése érdekében összeállított saját, „Vízből mentési ismeretek” illetve „Elsősegélynyújtás vízen és parton” címet viselő elektronikus tananyagait.

img_2825.jpgCélunk, hogy a tanfolyamot végzett vízimentő kollégák folyamatosan szinten tarthassák tudásukat, a tudásanyag minél szélesebb körben történő terjesztésével egyre többen kapjanak kedvet ahhoz, hogy vízimentők legyenek és hogy egy egységes, korrekt, szakmailag megfelelő színvonalú tananyag jusson el mindenkihez.

A tananyagok elérhetők a VMSZ weboldalán, az alábbi linken:

http://vizimentok.hu/hu/szolgaltatasok/info/ingyenesen-letoltheto-elektronikus-tananyagok/473/

Horgászok kerültek veszélybe

 2015.07.29. 20:47

Ma reggel, háromnegyed nyolckor két horgászt kellett menteniük a vízimentőknek a Fonyód-Bélatelepi strand közelében.

A Vízirendészet munkatársa tájékoztatása szerint két idős férfi egy stégen horgászott, s amikor a másodfokú viharjelzést kiadták, a partra akartak jutni. A csónakjuk a beszállás közben borult fel, s ezt követően vette észre őket a parttól mintegy 200 méterre a VMSZ vízimentője, még szolgálatának kezdete előtt. Ezen a részen a déli parton 2-2,5 méter mély a víz.

7072_736797436381144_4537677512078732575_n.jpg
A vízimentő azonnal riasztotta a VMSZ Zánkai Központját, ahonnan munkatársaink a Vízirendészet segítségét kérték, mivel az ő hajóik közelebb voltak a helyszínhez. A két férfi egyike egy stég lábába kapaszkodva tartotta magát, őt a vízirendőrök hajójukba emelték, míg a másik férfiért a vízimentőnk úszva ment a vízbe, s a parton biztonságba helyezte.

A 70 év körüli horgászoknak végül az ijedtségen kívül nem esett bajuk, s végül szerencsésen megúszták a kalandot. Az eset idején az érintett medencében II. fokú viharjelzés volt érvényben.

Tar Mihály, szóvivő
Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

Túl egy villámcsapáson...

 2015.07.29. 20:43

Lukács Lilla. Igen, ő az a lány, akit július 23-án a vonyarcvashegyi strandon történt villámcsapás után újra kellett éleszteni. A történés másnapján már a közösségi oldalán köszönte meg, megmentőinek, hogy életben van.

Tegnap, pedig, ha minden jól alakult, haza is mehetett. Reméljük, így is történt, és mihamarabb meggyógyul!

A kisalfold.hu cikke itt olvasható.

3.jpg

Újabb mozgalmas napon vannak túl a vízimentők. A szombat délután hirtelen érkezett, 100 km/órás széllökésekkel tarkított vihar következtében rengeteg segélykérő riasztás érkezett, mely sok feladatot adott a vízimentőknek, köztük sajnos szomorúan véget érőket is. 

vmszfoto1-cmagandrea-1_646x0-is.jpgDélelőtt a Balatonberényben szolgálatot teljesítő vízimentő jelezte, hogy a naturista strand közelében, a parttól körülbelül 500 méterre egy vitorlázó repülőgép zuhant a vízbe. A Keszthelyi Vizimentő Egyesület vonyarcvashegyi mentőhajója azonnal elindult, valamint a strand vízimentője is mentőkatamaránnal igyekezett a helyszínre. A vízimentők jelentése szerint a repülőn ketten utaztak, s mindketten sértetlenül másztak ki a repülőből. A vízbekerülés körülményeiről a hatóságok a későbbiekben adnak felvilágosítást.

A délutáni vihar közeledtével a Balatoni Vízirendészet kérésére a VMSZ hajói bekapcsolódtak a prevencióba, hogy a tóban tartózkodókat a partra tereljék. A hajósok beszámolója szerint sokan újra figyelmen kívül hagyták ezeket a figyelmeztetéseket, így aztán a vihar kezdetével rengeteg segélykérő hívás érkezett. 

Volt olyan vitorlás is, melynek fedélzetéről négy kisgyereket kellett a partra szállítani rosszullét miatt, de más hajókról is jöttek hasonló riasztások. Több hajó elsüllyedt a tavon, melyeket folyamatosan mentenek a szakemberek. 

A nap folyamán számos szörfös és kite-os is a vízimentők segítségére szorult, amikor kiderült, hogy rosszul mérték fel tudásukat, képességeiket, így a viharos szélben már nem tudták irányítani eszközeiket. A parttól távoli nyílt vízről úszókat is kellett menteni, akik szintén azt gondolták, hogy legyőzik az elemeket.

vihar_elott.jpgA vihar előtt Balatonfüreden, a Füred Camping előtti vízterületre hívták a vízimentőket egy vízibicikliről vízbe esett és elmerült ember felkutatására. A Rupert sürgősségi mentőhajó és még egy mentőhajó azonnal keresésére indult. Nagy erőkkel folyt a kutatás, ám idővel fel kellett függeszteni, ugyanis nem sokkal a vihar előtt egy újabb eltűnt emberről kapott jelzést a VMSZ Zánkai Központja. Ugyancsak Balatonfüreden, a kikötő közelében egy vitorlásról került valaki a vízbe, aki ugyancsak elmerült. A vihar kezdetéig próbálták a vízimentők kutatócsoportjának tagjai megtalálni, sajnos sikertelenül. 

A Meteorológiai Szolgálat a VMSZ Zánkai Központját arról tájékoztatta, hogy 22 óra körül éri el a Balatont egy újabb, a kora estinél erősebb széllel és intenzívebb meteorológiai tevékenységgel párosuló viharzóna! Munkatársaink arról tájékoztattak, hogy a hétvégére való tekintettel jelenleg nagyon sokan vannak vitorlással a tavon!

A segélykérő riasztások, mentések összesítése jelenleg is folyik, pontos számadatokkal a VMSZ a nap végén szolgál.

A legnagyobb feladatot a vonyarcvashegyi strandra betörő, viharos széllel, villámlással érkező zivatar adta a vízimentőknek és a strandon szolgálatot teljesítő egészsügyi ügyeletes szolgálatot adó mentőtisztnek. A vonyarci eseten kívül több esetben is szükség volt a mentőhajók segítségére. Gyenesdiáson, Balatonfüreden is az erős szélben elsodródott fürdőzőket kellett a partra segíteni.

A másodfokú viharjelzés, valamint a fürdőzés befejezésére felszólító vízimentők szavára fittyet hányó "bátor" fürdőzők tudhatták meg, hogy mivel jár a felelőtlenségük. Több szemtanú is elmondta, hogy a viharjelzést követően a vízimentők és a strand személyzete is folyamatosan próbálta a vízben levőket a partra terelni, de ez többeknél süket fülekre talált. Mikor lecsapott a vihar, csak akkor indultak meg a part felé a még bent levők, s közben csapott a vízbe egy villám. Ketten, egy 21 éves és egy 65 éves nő ezután már nem tudott a saját lábán a partra jutni, ráadásul mire a fiatalabbik hölggyel a barátja a partra ért, addigra leállt a légzése keringése. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vízimentői siettek a segítségére, de mire megkezdték az újraélesztést, a strandolók közül két orvostanhallgató ajánlotta fel a segítségét, amit a vízimentők elfogadtak, s így volt lehetőségük a strandon szolgáló mentőtisztet értesíteni. A szakadó esőben a mentőtiszttel közösen - az ilyenkor szükséges eszközökkel - futottak vissza a bajba került lányhoz, akinek keringését és légzését is sikerült elindítani nem egészen 3 perc alatt.

Mire az Országos Mentőszolgálat két mentőautója a helyszínre ért, addigra a fiatal lány tudata is visszatért. Őt, valamint a 65 éves hölgyet, valamint további három -zsibbadásos tünetekre panaszkodó embert - vittek kórházba a helyszíni vizsgálatok után.

A vonyarci eseten kívül több esetben is szükség volt a mentőhajók segítségére. Gyenesdiáson, Balatonfüreden is az erős szélben elsodródott fürdőzőket kellett a partra segíteni, köztek egy családot is, akik két kisgyerekkel gumimatraccal kerültek a bójákon belülre, s hiába eveztek a part felé a szél és a hullámok a tó közepe felé sodorták őket.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata ismételten felhívja a strandolók figyelmét arra, hogy a saját biztonságuk érdekében tartsák be a fürdőzés alapvető írott és íratlan szabályait, melyeket megtalálnak a www.vizimentok.hu oldalon a "fürdőzési tanácsok" menüpontban, ezen a linken: Fürdőzési tanácsok!

A mai nap történései alapján a VMSZ különös tekintettel kéri a fürdőzőket, hogy a viharjelzésre, valamint az annak kapcsán megkezdett vízimentői utasításokra, figyelmeztetésekre figyeljen mindenki, mert így elkerülhetőek a későbbi végzetes tragédiák!

Tar Mihály, szóvivő
Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

Mi a BalatonHelp?

 2015.06.30. 08:08

MI A BALATONHELP?

A BALATONHELP EGY OKOSTELEFONRA LETÖLTHETŐ INGYENES SEGÉLYKÉRŐ ALKALMAZÁS.

1. Balatonhelp alkalmazás a mobiltelefonon

2. 100%-ban feltöltött mobiltelefon, vízhatlan tokban, kéz alatt, zsebben, nyakban

Ez a legfontosabb a biztos segélykéréshez! 

csg_6324_kicsi.jpg

A júliusi időjárás sokszor komolyan próbára teszi a versenyzőket, hiszen a nyári forróság és a szélcsend mellett gyakran viharos szelekkel is meg kell birkózniuk. Ezért a szervezők számára a hajózók biztonsága az egyik legfontosabb feladat, amelyben együttműködnek a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával. A VMSZ 2015-ben is teljes készültséggel biztosítja majd a versenyt: hét mentőhajójuk és közel ötven vízimentő 48 órán át ügyel a mezőnyre. A Magyar Vitorlás Szövetség és a VMSZ idén közös kampányban hívja fel a figyelmet a vitorlázás biztonságának növelésére. 

Ebben kiemelt szerepet kap a BalatonHelp okostelefon-alkalmazás, amely pillanatokon belül képes eljuttatni a szükséges GPS-koordinátákat és más információkat a mentésirányítási központba. Egy gombnyomás – és a baj pontos helyét ismerve a mentőhajók jelentős időt megspórolva tudnak a helyszínre érkezni és segítséget nyújtani. Az életmentő segítség díjtalan. 

Napjaink okos telefonjai, legyenek bár Android, IOS vagy Windows operációs rendszerűek, a beépített GPS moduljuk segítségével pillanatok alatt el tudják juttatni a szükséges információkat mobil internet vagy sms segítségével a segélykérést fogadó központba. Ennek segítségével azonnal azonosításra kerül a segélykérő mobiltelefonszáma illetve a készülék pozíciója. A baj pontos helyét ismerve a mentőhajók jelentős időt megspórolva tudnak a helyszínre érkezni és segítséget nyújtani. 

A Balatonhelp szolgáltatás csomag része az alkalmazás mellett a BalatonHelp Assistance is, mely opcionálisan, a vízi jármű mérete alapján megköthető műszaki segítségnyújtásra vonatkozó szolgáltatási csomag, annak érdekében, hogy a technikai mentés és egyéb ehhez kapcsolódó szolgáltatások költségei se jelentsenek túl nagy terhet a segítségre szorulók számára. 

Kérdések és válaszok:

HOGYAN TÖLTHETEM LE AZ ALKALMAZÁST? MENNYIBE KERÜL? 

Az applikáció teljesen ingyenesen letölthető a következő források valamelyikéről: 

- A balatonhelp.hu oldalra az okos telefon böngészőjén keresztül belépve, az oldal jobb oldalán, a telefonjának megfelelő (APPLE Iphone: APP STORE, ANDROID: GOOGLE PLAY, WINDOWS PHONE: WINDOWS STORE) gombra kattintva telefonja azonnal a készülékgyártó hivatalos applikáció áruházába navigálja, ahol az útmutatást követve pillanatok alatt telepítheti az alkalmazást ingyenesen. 

- APP STORE Apple Iphone: Telefonján megnyitva az APPSTORE-t a VMSZ Balatonhelp programra rákeresve tudja telepíteni az applikációt, vagy TÖLTSE LE MOST!

- GOOGLE PLAY Android telefon: Telefonján megnyitva az GOOGLE PLAY-t a Balatonhelp programra rákeresve tudja telepíteni az applikációt, vagy TÖLTSE LE MOST!

- WINDOWS STORE Windows telefon: Telefonján megnyitva a WINDOWS STORE-t a Balatonhelp programra rákeresve tudja telepíteni az applikációt, vagy TÖLTSE LE MOST!

 

HA LETÖLTÖTTEM AZ ALKALMAZÁST A VÍZIMENTŐK MINDIG LÁTNI FOGJÁK, HOGY HOL VAGYOK? 

NEM! A VMSZ csak akkor látja a helyzetét, ha Ön elindította a segélykérést! 

- Bármely telefonra történt applikáció telepítést követően mindenképpen indítsa el a frissen telepített alkalmazást.

- Az első indítás során készüléke (típustól függően eltérő módon) egy regisztrációs sms-t fog generálni, amit el kell küldenie számunkra (a készülék mindent automatikusan beállít, Önnek csak a küldésre kell kattintania, amennyiben készüléke felkínálja azt).

- A regisztráció célja, hogy a segélykérő rendszer az Ön telefonszámát és a telefonon futó alkalmazást összerendelje, így segélykéréskor azonnal el tudja küldeni az azonosított segítségkérést telefonkészüléke.

- Fontos továbbá, hogy készülékén engedélyezze, vagy ne tiltsa le a Balatonhelp applikáció lokalizációs (GPS) hozzáférését, mivel ha ezt megteszi, akkor a program nem fog hozzáférni a készülék pozíció adataihoz.

- A regisztrációkor Ön hozzájárul, hogy amennyiben elindítja a segélykérést az applikációban szereplő segélykérő gomb megnyomásával, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata számára lehetővé teszi, az Ön pontos helyének meghatározását.

 vmszfoto1-cmagandrea-1_646x0-is.jpg

HOGYAN ZAJLIK A SEGÍTSÉGKÉRÉS

1. Indítsa el a programot!

2. Amennyiben készüléke felkínálja, fogadja el a technikai figyelmeztetést (WINDOWS PHONE és ANDROID: pipálja ki a négyzetben, hogy „Elfogadom”, majd kattintson a bal alsó sarokban lévő tovább gombra)!

3. Kattintson a jobb alsó sarokban lévő piros „Segélyhívás” gombra!

4. Nyomja meg a képernyő közepén lévő piros, kerek gombot!

5. Készüléke megkérdezi, hogy biztosan kezdeményezi-e a segélykérést!

6. Nyomja meg az Igen gombot!

7. Készüléke a rendelkezésére álló lehetőségeken keresztül (mobil internet kapcsolat, sms) elküldi a segélykérését az Ön aktuális pozíciójával.

- Ezt követően a VMSZ Mentésirányítási központja a segélykérés fogadását követően fel fogja venni Önnel a kapcsolatot azon a készüléken, amiről a segítséget kérte. 

- Amennyiben nem tud válaszolni a hívásra a mentőhajók az életveszély esetén megállapított protokoll szerint fognak eljárni.

- Amennyiben tud válaszolni a hívásra kérjük, tömören foglalja össze kollégánk számára, hogy mi a probléma, így a leghatékonyabb módon fog tudni segíteni Önnek.

 

FONTOS! 

- Az ingyenes segélykérő applikáció használatához mindig feltöltött állapotban vigye magával a mobiltelefonját a vízre és használjon vízhatlan telefontokot hozzá, hogy amikor segítségre van szüksége, akkor rendeltetésszerűen tudja használni készülékét.

- Ha hosszabb időt tervez a vízen tölteni, vigyen magával pót vagy külső akkumulátort, töltőkábelt.

- Kérjük, hogy az applikációt felelősséggel használják, és csak próbaképpen ne indítsanak segélyhívást, mivel ezzel terhelik a rendszert és esetlegesen egy valódi segélyhívás feldolgozását és kiszolgálását akadályozzák ezzel.

- A VMSZ mindig, minden körülmények között ingyenesen biztosítja az életmentést a bajbajutottak számára. 

További segélykérő lehetőségek:

  • A Vízimentők telefonszáma: +36 30 383 8383
  • BalaTrönk rádiós rendszer: 3E, 13E segélykérő csatornák
  • URH rádión: 16-os hajózási segélykérő csatorna (156,8 MHZ) a Balaton térségében

 

BALATONHELP ASSISTANCE

 A BalatonHelp ingyenes segélykérő applikáció lehetőséget nyújt egy Assistance szolgáltatás igénybevételére is, melynek segítségével, ha hajója bajba kerül, a technikai mentés költségei és további mentési szolgáltatások, lényegesen kedvezőbb feltételek mellett vehetők igénybe! 

vihar_elott.jpg

Mit nyújt Önnek a BalatonHelp Assistance? 

Életmentés, betegség vagy rosszullét esetén térítésmentesen segítünk mindenkinek és értesítjük a bajba jutott által megjelölt személyt. Amennyiben Ön szerződött partnerünk, nincs szükség az ilyenkor kötelező adategyeztetésre, hiszen adatait a szerződés megkötésekor már megadta. Ezzel értékes időt takarítunk meg. 

Hajója meghibásodhat, üzemképtelenné válhat. Bármilyen csomagra köt szerződést, Önnek nem kell külön fizetnie azért, hogy a legközelebbi kikötőbe, vagy anyakikötőjébe vontassuk. 

A legnagyobb elővigyázatosság mellett is előfordulhat, hogy olyan tárgy, eszköz esik a vízbe, amely értékes és semmiképpen nem a vízben van a helye. BalatonHelp Assistance-szal Önnek nem kerül pénzébe ezek felhozatala, és nem kell fizetnie a búvártechnikát igénylő segítségnyújtásért sem. 

Elsüllyedt eszközök, hajók kiemelése, víztelenítése és vontatása komoly előkészítést és tervezést igénylő feladat. Ezekre az estekre külön felmérés alapján készítünk ajánlatot. Bármilyen BalatonHelp szerződéssel rendelkezik, Önnek jelentős – minimum 60%-os – kedvezményt biztosítunk. 

További információ csomagjainkról: www.balatonhelp.hu 

A MAGYAR VITORLÁS SZÖVETSÉG VERSENYZŐI SZÁMÁRA A BALATONHELP ASSISTANCE SZOLGÁLTATÁSOK 20% KEDVEZMÉNNYEL ÉRHETŐK EL!

Címkék: balaton biztonság verseny vitorlázás kékszalag vízimentő vmsz mentőmellény rupert vízimentők vizimentok életmentes

Bár csak június 5-én, a Balaton Napján „nyílt meg hivatalosan” a tó, a vízimentőink már május 15-e óta 24 órás készültségben állnak, hogy az egyre nagyobb számban megjelenő vitorlások, szörfösök, horgászok és fürdőzők biztonságát szolgálják. A mentési feladatokon túl idén a közönséghez is közelebb szeretnénk kerülni, így Vízimentő Roadshow-val és biztonságos hajózásra szólító kampánnyal is jelentkezünk majd. 

A balatoni szezon beindulása sűrű hetek-hónapok elé állítja a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatát. Professzionálisan képzett vízimentőink a nyár folyamán több mint 60 balatoni helyszínen teljesítenek szolgálatot, ahol is naponta összesen 100-150 vízimentőre van szükség. A vízimentők képzése egész nyáron át zajlik: a zánkai oktatási központban folyamatosan indulnak tanfolyamok, melynek elvégzése után, elismert, felelősségteljes, biztos nyári munkát kínálunk a jelentkezők számára. 

img_7858.JPG

A VMSZ nemcsak a strandi mentésre koncentrál: számos nyári vízparti eseményen is feltűnik majd a RUPERT, a Balaton sürgősségi mentőhajója és annak személyzete. Jelenlétünkkel támogatjuk az úszósport biztonságát a júliusi Pek-Snack Balaton-átúszáson, az I love Balaton öbölátúszáson és a duplázni kívánók részére szervezett I love Balaton 2x átúszáson. 

7 VMSZ mentőhajó - kiegészülve a Magyar Vitorlás Szövetség motorosaival - és egy professzionális mentésirányítási központ biztosítja majd a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíjat, pár héttel később júliusban pedig a szebbik nem hajósai között megrendezésre kerülő Kékharisnya Regattán vigyázunk a hölgyekre. A Kékszalagra a Magyar Vitorlás Szövetséggel közösen összeállítottunk egy „Hasznos tippek és tanácsok” sorozatot is, melyben azon legfontosabb tennivalókat vesszük sorra, amit a hajósoknak mindenképp meg kell tenni, le kell ellenőrizni a biztonságos versenyzés érdekében. 

Május hónapban egy mentőmellény-viselési világrekord kísérlethez való csatlakozásunktól volt hangos a sajtó. Ez adta az alapot a Vedd fel! kampány elindításához, melyen keresztül egész szezonon át figyelmeztetjük majd a vízen lévőket a mentőmellény viselés fontosságára.  

A 15 éves Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület 2015 nyarán a nagyközönséghez is közelebb kíván kerülni: VMSZ Roadshownk keretében a vízimentők munkáját szeretnénk közelebbről is bemutatni, és felhívni a figyelmet a vízben és a vízparton tartózkodás veszélyeire illetve az ilyen környezetben helyes magatartási szabályokra. A Roadshow-k állomásai egyrészt az előbbi vízi programok lesznek, ám aki csak strandlátogatást tervez a nyárra, az is nagy eséllyel találkozhat a csapattal, hiszen a nyári hónapokban közel 20 balatoni strandot célzunk meg utazó bemutatónkkal. Ennek keretében a „Kezed életet menthet!” hívószó alatt zajló életmentési oktatásunk során az érdeklődők elsajátíthatják a laikus újraélesztést, valamint feltűnik majd a Mellrákfórum is, akik az emlő önvizsgálatára bíztatják a hölgyeket. A vízimentő eszközöket is játékba hozzuk: a legügyesebb kicsik és nagyok ajándékokért cserébe mutathatják meg rátermettségüket.                                                                                                                                      

Vízimentőink a strandolók vészjelzéseit egyértelműen észlelik, ám már a vízen közlekedők számára is csak egy gombnyomásnyira van a segítség. Az okostelefonokra ingyenesen letölthető BalatonHelp segélykérő alkalmazással egyszerűen és pontosan meghatározható a bajbajutott hajós vagy horgász helyzete, így a mentés nagyban felgyorsulhat. A VMSZ mindig, minden körülmények között ingyenesen biztosítja az életmentést a bajbajutottak számára, így azt ajánljuk, hogy vízre szállás előtt mindenképp érdemes letölteni az applikációt magunk és környezetünk biztonsága érdekében. Aki pedig az esetleges technikai mentés költségeit is csökkenteni szeretné, érdemes megkötnie a BalatonHelp Assistance csomagok valamelyikét, melynek köszönhetően előnyös áron, kedvező feltételekkel áll rendelkezésre áll a technikai mentési szolgáltatás a teljes szezon alatt.

A következőkben Tar Mihály Bagyó Sándor elnökkel készült interjúját olvashatjátok, mely az idei Kékszalag programfüzetében is megjelent. 

Biztonság a vízen

A KÉKSZALAG EGY BIZTONSÁGOS VERSENY

Az utóbbi években több alkalommal is komoly erőfeszítéseket tettek a vízirendőrök, a vízimentők azért, hogy egy-egy viharos Kékszalag versenyen induló hajók legénységét biztonságba helyezzék. Míg a versenyben az élen haladó profik szinte hiba nélkül száguldják végig a távot, addig a mezőny döntő többségét adó, kedvtelési célú vitorlázók közül sokakat meglep, hogy időnként erős, esetleg viharos erejű szél fúj a tavon. Ők azok, akik kellő gyakorlat nélkül, rossz döntéseket hoznak, és szereznek a hajóiknak olyan sérüléseket, amelyek miatt az akár irányíthatatlanul válhat az elemek martalékává.

- Azt gondolom, a 2011-es versenyre talán még mindig nagyon sokan emlékeznek – mondja Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke. – Rekordszámú, kis híján hatszáz hajó legénysége vágott neki a távnak, a rajt napján nagyon kellemes időjárási körülmények között. A baj akkor kezdődött, amikor mezőny legnagyobb része a Szigligeti-öböl környékén járt. A meteorológia előre jelezte, hogy vihar lesz, de ezt sokan nem vették komolyan. Azon az éjszakán csak a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata 233 embert menekített a partra, közel hetven hajóról. Azért is maradt meg bennem ez annyira, mert ezen az éjjelen a sürgősségi mentőhajónk, a Rupert is megsérült mentés közben. Rajtunk kívül a vízirendőrök is mentettek. Mindezek mellett senki sem sérült meg súlyosan, de néhány hajót nagyon komoly kár ért.

- Ez idáig rendben is volna, de a 2011-es verseny után sokan mondták, hogy megdöbbentő esetekkel találkoztak. Akkor azt mesélték, hogy volt olyan legénység, amelynek hajóját olyan valaki vezette, aki két nappal korábban vizsgázott. Emellett azt is sokszor elmondták, hogy több hajón a törött árboc és szétszakadt vitorlázat ellenére mentőmellény nélkül várták a segítséget.

- Nem szeretnék általánosítani, de nagyon fontos – amint az előbb is említettem –, hogy komolyabb sérülés nélkül átvészeltük ezt a versenyt. Ez azonban sokszor nem a hajók legénységén, hanem a mentésben részt vevők tudásán – és nem utolsó sorban –, lélekjelenlétén múlt. Hogy nem történt sérülés, az azt jelzi, hogy ez a verseny nagyon biztonságos. Még a versenyzők sokszor felelőtlen viselkedése ellenére is az. Komoly energiákat fektet a szervező csapat is abba, hogy minden rendelkezésre álljon. Ehhez természetesen a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata maximálisan teszi hozzá az embereinek tudását, tapasztalatát, valamint az eszközeit. Az persze egy más kérdés, hogy az lenne a legjobb ha ezeknek lehetőségeinknek a bevetésére nem lenne szükség a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíjon. Ehhez pedig igazán nem kellene sokkal több, mint annyi, hogy mindenki legyen tisztában a képességeivel. Egy ilyen tókerülő verseny nem a kezdőknek való, kellő gyakorlat nélkül még viharok nélkül is kerülhet bárki olyan helyzetbe, amikor segítségre szorul.

RUPERT mentohajo.jpg

 - Ezek szerint kellő gyakorlat nélkül ne vágjon neki senki ennek a versenynek?

- Nem ezt mondom. Sőt, én igazából arra biztatok mindenkit, hogy menjen, próbálgassa a határait, de legyen tisztában azzal, hogy amikor átlépi azokat, akkor bajba is kerülhet. Ráadásul a hajót és teljes legénységét sodorhatja veszélybe egy-egy meggondolatlan manőverrel, vagy rossz döntéssel. Az pedig nagyon fontos, hogy használni kell a mai technikai eszközöket. Ma a tó közepén is meg lehet szerezni a legfrissebb meteorológiai előrejelzéseket, és ezek alapján kell meggondolni a következő lépést. Szélsőséges esetben pedig a legénység testi épségének megóvása, valamint a sokmilliós hajók kárainak megelőzése érdekében akár fel is lehet adni a versenyt. Senki sem gondolja, hogy egy ilyen döntés miatt bárkinek szégyenkeznie kellene.

- Mi a helyzet a profikkal?

- Ők tudják a dolgukat. Valóban versenyeznek, és ők azok, akiknek a 80-90 kilométeres szél sem okoz különösebb gondot, sőt, kifejezetten szeretik, mert legalább megy a hajó. Ráadásul az ő hajóikon a mentőmellény nem kötelező felszerelés a hajó aljában, hanem már a vízreszállástól viselik. Ők tudják, hogy milyen veszélybe kerülhetnek, és azt is tudják, hogy ha vízbe esnek, akkor egy mentőmellény mit jelent! Nézzék csak meg a befutót! Amíg a hajón vannak, eszükbe sem jut a mellényeket levenni, annyira része már a versenyüknek.

- Ezek után az a kérdés, hogy mit javasol a versenyzők többségét adó, elsősorban szabadidő-vitorlázóknak? Gondolom a mentőmellényről nem véletlenül beszéltünk ennyit.

- Persze, ez nem véletlen! A mentőmellény elengedhetetlen. Ezt persze mindenki tudja, csak sokan hajlamosak elfelejteni, vagy esetleg csak vagánykodnak. Elhihetik nekem, hogy nem éri meg… A biztonság azonban nem akkor kezdődik, amikor a hajóra száll a legénység. Érdemes a verseny előtt a hajót, a köteleket, az árbocot, a vitorlákat alaposan ellenőrizni. Örök igazság, hogy nem csak elindulni kell, hanem célba érni is. Érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy legyen a hajón például egy radarjelet visszaverő felület, egy fémlap, ami radarernyőként kap szerepet. Ha baj van, akkor sokkal könnyebben megtalálható a hajó. A legfontosabb azonban az, hogy a versenyen való indulást gondolja át mindenki alaposan, és ha úgy dönt, hogy rajthoz áll, akkor a verseny hevében ne feledkezzen meg a saját és társai, valamint a hajója biztonságáról sem. Ha így tesz mindenki, akkor nem lesz baj. És ne feledkezzünk meg a BALATONHELP-ről, amely egy okostelefonokra ingyenesen letölthető segélykérő applikáció. Ez egy »vészgomb« megnyomásával értesítést küld a bajba jutott helyének pontos koordinátáival. A segélykérés a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának éjjel-nappal működő, zánkai mentésirányító központjába fut be, ahol azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket.

- És, ha még ezek után is lesz, aki esetleg bajba kerül a Kékszalagon?

- Akkor ott leszünk a mentőcsapatban mi is, és igyekszünk mindenkinek segíteni. Persze én azt szeretném, ha nem lenne ránk ilyen értelemben szükség! Mindenkinek jó szelet és élvezetes versenyt kívánok!

Tar Mihály

Íme a Magyar Vitorlás Szövetség és a VMSZ közös checklistája a biztonságos versenyzésért. 

A felsorolás végén az előkelő és kiemelt helyen pedig ott a Balatonhelp alkalmazás, melyet minden vízre szállónak kötelező lenne letölteni. Ingyenes applikáció, ingyenes életmentés, mindenkinek.

10parancsolat.JPG

A Magyar Vitorlás Szövetséggel együtt összeszedtük azon legfontosabb tanácsokat, amiket mindenképp érdemes megfogadni, az élvezetes és biztonságos Kékszalag versenyzéshez. Talán még a gyakorlottabb versenyzők sem árt ha átolvassák!

A Kékszalag a balatoni vitorlázók nagy erőpróbája, amelyen nemcsak a profi, sok vihart megért vitorlásversenyzők indulnak, hanem olyan csapatok is, amelyek évente csak egyszer, ezen a regattán, vagy legfeljebb néhány túraversenyen állnak rajthoz. Bizonyára így lesz ez a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíjon is, amely július 2-án rajtol majd Balatonfüred elől. Rövid írásunkkal azoknak szeretnénk segíteni, akik kevés versenytapasztalattal rendelkeznek, ám komolyan mérlegelik, hogy elinduljanak a versenyen.

Ha megfogadják tanácsainkat, biztos, hogy sok örömük lesz a versenyzésben, és jövőre, még több tapasztalattal felvértezve eljönnek újra! 

1. Készítsük fel a hajót!

A Kékszalag hosszú távú verseny, amely próbára teszi a hajót is. Ha egy bosszantó technikai hiba miatt sok óra versenyzés után kell esetleg feladnunk, csak magunkat hibáztathatjuk majd.

Ezért mindenképpen nézzük át a kötélzetet, a láthatólag sérült, elhasználódott köteleket cseréljük ki. Menjünk végig a hajón, és minden csavart húzzunk meg. Vizsgáljunk meg minden veretet, nem repedt vagy törött-e valamelyik. Nézzünk fel az árbocra: nem látunk-e sérülést valamelyik drótkötélen – az árboctörés komoly haváriákat okozhat. A csigákat és mozgó alkatrészeket ellenőrizzük: nem szorulnak? Ha igen, olajozás, zsírzás, de néhány esetben a sima vizes alapos mosás is segíthet a problémán.

Ellenőrizzük le a motort, vizsgáljuk át a horgonyt, a horgonykötelet. Legyen velünk egy megfelelő hosszúságú vontatókötél, és vizsgáljuk át a vontatási pontokat.

Feltétlenül nézzük át a navigációs fények működését, az akkumulátor legyen feltöltve, és egy pót-akkumulátor sem árthat.

A vitorlák állapotát is ellenőrizzük, ha szükséges, javíttassuk!

2. Válasszunk megfelelő legénységet!

Nagyon fontos, hogy olyan csapat legyen a hajón, amely akkor is képes a biztonságos vitorlázásra, ha egy kulcsember fáradtság vagy rosszullét miatt kiesne. A minimálisan előírt létszám kevés: a Balatonfüredre vitorlázással együtt akár három éjszakát is a vízen tölthetünk, alvásra pedig mindenkinek szüksége lesz. Ezért rajtunk kívül legyen még legalább két olyan ember a hajón, aki szükség esetén kormányosként is bevethető.

3. Gyakoroljunk!

Ha megvan a legénység, legalább két-három alkalommal vitorlázzunk velük együtt hosszabb időtartamot. Mindenki gyakorolja a saját feladatát, osszuk el a munkát, és gyakoroljuk, hogy veszélyhelyzetben – például ha egy csapattag vízbe esik –, mit kell tenni. Ha lehet, induljunk egy versenyen is: jó lehetőség erre a Kékszalagot megelőző Fehér Szalag, vagy a Horváth Boldizsár Emlékverseny.

4. Pihenjük ki magunkat a verseny előtt!

Ne az utolsó pillanatban essünk be a hajóba. A rajt csütörtökön van, aki szerda délután érkezik, annak még hátra lesz a nevezés, az autózás Balatonfüredre, a hajó bepakolása – s mindezek után a hajnali kelés, hogy elérjék a rajtot. A verseny alatt keveset tudunk aludni,ezért érdemes alaposan kipihenni magunkat, s akár már kedden leérkeznünk a hajóhoz. Így mindenre marad idő, a kisebb hibák kijavítására is.

5. Készüljünk fel mindenféle időjárásra!

A Balaton nagyon szélsőséges időjárási körülményekre képes júliusban. Nyáron a vízen akár 37-38 fok is lehet, hajnalban viszont még szélcsendben is didereghetünk. Ezért készüljünk fel ruházatunkkal arra, hogy viharos szélben és esőben se fázzunk, nappal pedig meg tudjuk magunkat védeni a perzselő napsütés ellen. Nem maradhat otthon a magas faktorszámú napvédő krém, széles karimájú kalap, sapka, kesztyű, vízhatlan ruha és a többi fontos felszerelés sem.

 

6. Sok folyadék, megfelelő ételek

A sportteljesítmény a szokottnál jóval nagyobb kalóriafelvétellel jár. Ezért vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű ételt, lehetőleg könnyen felszívódó, hamar energiát adó táplálékok formájában. Rengeteg folyadékra lesz szükségünk – ezt ásványvíz formájában érdemes a fedélzetre hordani. A bevásárlást ne hagyjuk az utolsó pillanatra! Előre gondoljuk végig, hogy hány embernek, mire lesz szüksége,és osszuk el a bevásárlandókat a legénység tagjai között.

7. Navigáció és biztonság

A Kékszalag versenyutasítása tartalmazza a kerülendő pályajelek GPS-pozícióit. Ezt mindenképpen már előzetesen vigyük fel saját GPS-ünkre, mert folyamatosan tájékoztat majd arról, hogy hol tartunk a versenyben, és éjszaka vagy rossz látási viszonyok esetén sem fogunk rossz irányba hajózni. Legyen nálunk tartalék GPS,tartalék elemek, illetve akkumulátorok, mert a telefonok vagy más műszerek sok áramot fogyasztanak, és hamar lemerülnek.

A hajón legyen elegendő mentőmellény, és azt nappal már elsőfokú viharjelzés esetén vegyük fel, éjszaka pedig minden esetben viseljük. Ellenőrizzük és próbáljuk ki a lifebelt használatát, és aki éjszaka elhagyja a cockpitot, minden esetben kösse be magát.

Figyeljünk másokra, figyeljünk magunkra, és időben kerüljük el a veszélyhelyzeteket, más hajók túlzott közelségét.

8. Figyeljük az időjárás-előrejelzést!

Ma már rengeteg forrásból lehet egészen pontos időjárás-előrejelzésekhez jutni. Az okostelefonokon, vagy más eszközökön a változásokat is nyomon lehet követni – figyeljünk és készüljünk fel az eseteges zivatarokra, erősödő szélre vagy éppen a tartós szélcsendre.

9. Készüljünk fel a vészhelyzetekre!

Készüljünk fel arra, hogy mit teszünk, ha veszélyhelyzet adódik. Az ingyenes Balatonhelp alkalmazást érdemes előre letölteni az okostelefonokra, így egy gombnyomással elindítható a segélykérés, ha baj van! A vízimentők telefonszáma:  +36 30 3 83 83 83. A VHF hajózási rádió segélykérő csatornája: 16-os (156,8 MHZ). A BalaTrönk rádiós rendszer segélykérő csatornái:  3E, 13. 

Érdemes megfontolni a Balatonhelp assistance megkötését, hogy ha technikai mentésre kerül a sor, spórolhassunk a költségeken! MVSz tagoknak 20 százalék kedvezmény jár. Információk:www.balatonhelp.hu

10 tanács: Nyugalom, higgadtság – fél győzelem

A Kékszalag rendkívül hosszú verseny, tartalékoljuk az energiáinkat a végére. Nagyon sokan már a kenesei bójához érve elfáradnak,pedig a verseny sokszor visszafelé, a nyugati medence közepén dől el. Tartsunk a mezőnnyel, a fontos pillanatokban koncentráljunk, de a hosszú, könnyen vitorlázható szakaszokon lazítsunk, engedjük át a kormányt másnak, hogy legyen energiánk a végére.

Címkék: balaton biztonság verseny vitorlázás kékszalag mentőmellény vízimentők

Hétköznapi hősök

 2015.06.13. 17:19

semperger_david2.jpgA nevem Semperger Dávid. Uszodamester vagyok. Képesítésemet 2015. áprilisban szereztem a VMSZ uszodamesteri tanfolyamán Egerben. Amikor munkába indultam még nem sejtettem, hogy aznap meg fogok menteni egy életet… 

Már korábban is a strandhoz kötött a munkám, csúszdamesteri képesítéssel rendelkeztem. A téli szezoni munkához azonban magasabb szintű tudásra is szükség lett volna, ezért, amikor megláttam a VMSZ vízimentő és uszodamesteri tanfolyamáról szóló felhívását, tudtam, hogy ez a munka csak rám vár, így nem sokat gondolkodtam, azonnal hívtam a hirdetésben megadott számot és jelentkeztem. 

Oktatóim a tanfolyamon minden elméleti és gyakorlati hátteret megadtak a tanuláshoz: elsajátítottuk az alapvető elsősegélynyújtó ismereteket, sorra vettük a vizek veszélyeit, külön hangsúlyt helyeztünk a bajbajutottakkal történő kommunikációra. Emellett rengeteget gyakorlati feladatot oldottunk meg az elsősegélynyújtással, a mentéssel és az újraélesztéssel kapcsolatban. Sokat ügyesedett az úszótechnikám, melynek köszönhetően még biztosabbnak éreztem magam a vízben. És bár több alkalommal egy-egy vészhelyzet forgatókönyvét is végigjátszottuk, hogy ezt ilyen gyorsan kell majd alkalmaznom, nem gondoltam volna.

Aznap délelőtt különösen csendes volt az uszoda 50 méteres medencéje. Egyszer egy idős házaspárra lettem figyelmes, ahol a férj járókerettel közlekedve, felesége támogatásával, lassan közeledett a víz felé. Mindketten komótosan bele is ereszkedtek a medencébe, majd úszni kezdtek. A bácsi két métert haladhatott, amikor a feleség integetésére és kiáltására kaptam fel a fejem. Az idős úr a kötélben kapaszkodott háton fekve, keresztben, erőtlenül, még a fejét sem tudta kiemelni a vízből. Azonnal odarohantam, beugrottam a medencébe és egy közelben lévő vendég segítéségével villámgyorsan kiemeltük a bácsit a vízből. Passzív pánikot észleltem rajta, kissé el is színeződött már az arca, ám amint partot értünk és leültettük, megnyugodott. Szerencsére egy 184-re emelkedett vérnyomáson kívül más baja nem esett.

Ahogy a feleségétől utólag megtudtam, a 83 éves bácsi nemrég jött ki a kórházból, ahol egy legutóbbi nagy műtétet követően, 2 hónapig gépek tartották életben. Újra kellett tanulnia járni és beszélni. Elmondása szerint a harmadik tempónál már érezte, hogy valami nincs rendben és nem fogja bírni.

Ő és a felesége hálásan köszönték segítségemet, én pedig büszke voltam arra, hogy a VMSZ-nél szerzett alapos tudásom segítségével megmenthettem őt.

 

Címkék: uszoda vízimentő nyári munka hétköznapi hős életmentes

We did it! – Megcsináltuk! hirdeti a Ready, set, wear it! mentőmellény viselési rekordkísérlet amerikai szervezője. Magyarország, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata révén egyetlen közép-kelet-európai résztvevőként 148 fő mentőmellényes támogatóval járult hozzá az esemény sikerességéhez és a világrekord megdöntéséhez. Az idei, a világban összesen 10 917 fő részvételével zajlott esemény bizony bőven túlszárnyalta a 2014-es rekordot: a tavalyi 6973 fős létszámhoz képest közel másfélszer annyian gondolták úgy, csatlakoznak a mentőmellény viselés népszerűsítését célzó akcióhoz.

rswi-2015-infographic.png

Az észak-amerikai kezdeményezésre 2015. május 16-án rendezték meg világszerte az eseményre regisztrált szervezetek a Ready, set, wear it!, azaz Vigyázz, kész, vedd fel!mentőmellény viselési világrekord napot. A 2010 óta megrendezett esemény célja minden évben ugyanaz: túlszárnyalni az előző évet és egyre több mentőmellény viselőt látni világszerte a vizeken.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Balatonfüreden, a Magyar Vitorlás Szövetség által rendezett Balatoni Évadnyitó Wirecorner Nagydíj vitorlásverseny díjátadóján invitálta a közönséget a világrekord megdöntésre.  A vitorlásverseny lelkes legénységei örömmel csatlakoztak a VMSZ mentőmellény viselési megmozduláshoz, kiegészülve a Balatoni és Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányságok munkatársaival és természetesen a nagyközönséggel.  

kepek1.jpg

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata egyik fő feladatának tekinti a vízi balesetek számának csökkentését. Az Egyesület a prevenció rendkívül fontos eszközének tartja a mentőmellény viselésére való figyelmeztetést, ezért - első közép-kelet-európai résztvevőként – örömmel vállalta a részvételt és mára pedig büszkén mondhatja, hogy 148 fős mentőmellényes táborával nagymértékben hozzájárult a világrekord megdöntéséhez. 

Idén Ausztrália, Bermuda, Brazília, Dél-Korea, Egyesült Államok, Finnország, Japán, Kanada, Kína, Magyarország, Nigéria, Vietnám összesen 257 eseménnyel és 10 917 fővel csatlakozott az amerikai kezdeményezéshez. 

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata ezúton szeretne köszönetet mondani az a Magyar Vitorlás Szövetségnek az együttműködésért, továbbá a vitorlás egyesületeknek, csapatoknak és a lelkes üdvözlőknek a támogatásért. A sikeren felbuzdulva a nyári szezon folyamán a jelentősebb Balaton környéki rendezvényeken és a strandokon bemutatásra kerülő VMSZ-Roadshow alkalmával  saját VEDD FEL! kampányukkal is a biztonságos vízi közlekedésre és a mentőmellény viselés fontosságára hívják fel a figyelmet.   

 

Június 5-én első alkalommal tartottak Balatont körülölelő strandszezonnyitót tíz település részvételével, strandpiknikkel, gasztronómiai bemutatókkal és egy kis beavatással.balaton_napja_small.jpg

Az esemény szervezője, a Balatoni Kör, közös "Balaton-ünnepnek" szánta a Balaton napját, melyen a részt vevő strandokon vidám külsőségek között kezdődött meg az idei strandszezon.

A vízimentők a központi, badacsonyi rendezvény főszereplői voltak, amikor is, mintegy beavatásként, Miss Balaton és udvarhölgyei becsobbantották őket vízbe, szimbolikusan megnyitva ezzel a balatoni nyarat. A srácaink persze jól szerepeltek, így - hála nekik - elindult a 2015-ös balatoni nyár. :)